Szemüveglencsék

Szemüveglencsék

A szemüveglencsék képezik a szemüvegkeretek alapját, segítségükkel korrigálják a szem refrakciós hibáit. A szemüveglencsék fejlődése rendkívül gyors, a gyártók a lehető legjobb és legkényelmesebb látásélmény elérésére törekednek.

Üveglencse vs. Műanyaglencse

Üveglencse: Előnyei a jó optikai tulajdonságok, valamint jó karcállóságuk. A műanyag lencsékkel szembeni hátrányai a nagyobb súly és a törékenység.

Műanyaglencse: Napjaink leggyakrabban használt szemüveglencséi. Előnyei: jó optikai tulajdonságok,az üveglencsénél könnyebb, ellenállóbb a törésekkel szemben és könnyen munkálható. Ellenben,viszonylag könnyebben karcolódik, bár a szemüvegoptika fejlődésének köszönhetően már olyan műanyaglencsék is elérhetők, melyeknek a keménysége az üveglencse keménységét is meghaladja.

Optikai hatékonyságuk szerint megkülönböztetünk:

Egyfókuszú lencsék

egyfokuszEzek a lencsék egy bizonyos dioptriával készülnek. Az olyan refrakciós hibák, mint például a rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus korrigálására alkalmasak.

Multifokális/ Progresszív

Progresz.HUA progresszív lencsék a legkorszerűbb és legbonyolultabb típusú lencsék, a szemüveglencse kutatás és gyártás csúcsát jelentik. Minden távolságra éles képet ad a multifokális lencse, tehát egy szemüveggel képes lesz autót vezetni, újságot vagy könyvet olvasni, illetve számítógéppel dolgozni. Mindezt zavaró képugrás és több szemüveg cserélgetése nélkül.

Bifokális

Bifo.HUAz ilyen lencséket úgy képzelhetjük el, mintha két eltérő dioptriájú lencséből lennének összeállítva. A kétféle lencsedioptria célja, hogy egy szemüveggel lásson távolra is és közelre is(olvasáshoz).
A lencse felső részén alakítják ki a távolra nézéshez megfelelő dioptriát, alsó részén pedig az olvasáshoz szükséges dioptriát.A két lencserészt jól megfigyelhetjük, mert a szemüveglencsén belül, az alsó részen éles körvonallal határolt eltérő dioptriájú rész látható. Ez a látható választóvonal a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik.

Vékonyított lencsék

vekony

Azok a szemüvegviselők, akik magasabb dioptriával rendelkeznek, választhatnak vékonyított lencsét is a normál vastagságú lencse helyett.A lencsegyártók a vékonyítást a lencse törésmutatójának növelésével tudják elérni, tehát minél magasabb egy lencse törésmutatója, annál vékonyabb a lencse.

Aszférikus kialakítás

aszferikusHU

Az aszférikus felület lapos felületet jelent, amely a szemüveglencsék esetében teljesen lapos, esztétikus megjelenést eredményez. A lencse széli részein teljesen lecsökkennek a zavaró torzítások. Az ilyen felületkialakítású lencse nem nagyítja, illetve nem kicsinyíti a szemüvegviselő szemét.

Fényresötétedő lencsék

fe.sotet.HUSzemüvegviselőknek gyakran okoz gondot az erős,vakító napfény. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást egy fényresötétedő lencse, amely a napsütés intenzitásától függően sötétedik be a legoptimálisabban, úgy, hogy viselője kontrasztosan, élesen lásson vele. Belső térben pedig rövid idő alatt kivilágosodik. Természetesen ezek az inteligens lencsék 100 % UV védelmet biztosítanak a szemüveg viselőjének. A modern fényresötétedő lencsék gyorsan alkalmazkodnak az aktuális fényviszonyokhoz , belső térben láthatatlanok, a szabadban pedig napszemüveg sötétségűek.

A lencsék felületkezelései

A felületkezekés arra szolgál, hogy a lencse jobban tisztítható legyen, karcolásokkal szemben ellenállóbb és a tükrözödéseket csökkentse. A digitális eszközök káros kék fényt sugároznak, ami fejfájást és szemfáradtságot okozhat. A legmodernebb felületkezelés, ún HVLL BLUECONTROL segít megszűrni a káros kék és lila fényt, amivel csökkenti szeme fáradtságát. Emellett kiváló tulajdonságokkal is rendelkezik: védi a lencséket a karcolódásokkal szemben, víztaszító hatású, antisztatikus és zsírtaszító, hogy jelentősen megkönnyítse a tisztítását.

blue-control-hoya

Innováció sofőröknek

A legújabb speciális szemüveglencsék éjszakai vezetéshez – EyeDrive®
SlovakiaHungary