Napszemüvegek

Napszemüvegek

A napszemüveg nemcsak divatos kiegészítő, hanem elsősorban szemünk egészségét igyekszik megóvni.

Miért szükséges a napszemüveg?

Sokat várunk el a szemünktől. A szükségesnél több fényre a szem védekező funkcióval válaszol, amelyek egy idő után a szem túlterheléséhez vezetnek. A napszemüveg viselése ezt a túlterheltséget csökkenti, kiszűri a felesleges fényt és a zavaró csillogó fényhatásokat. A napszemüvegek védelmet nyújtanak a rendkívül veszélyes ultraibolya, röviden UV sugarak ellen is.

Bár az emberek 80%-a védi a bőrét a napfény károsító hatásával szemben,  csak 20% -a tudja, hogy a napfény a szemet is károsíthatja. Bőrünket sokkal elterjedtebben védjük krémekkel a napfény ellen, mint ahányan napszemüveget hordunk.  A környezetszennyezés hatására az ózonréteg (a Föld atmoszférájának felső rétege) egyre csökken, ennek következtében több UV sugárzás éri a földfelszínt. A megnövekedett UV sugárzás növeli a bőrrák, immunrendszeri zavarok, szürke hályog és egyéb szemproblémák kockázatát. Éppen ezért nemcsak a nyári hőség idején, hanem napos időben minden évszakban kellene hordanunk  a napszemüveget.

A gyermekek esetében fokozottan szükséges a megfelelő védelem az UV sugarakkal szemben, mert 14 éves korukig háromszor érzékenyebbek az UV sugarak károsító hatására, mint a felnőttek.

Milyen szerepe van a polárszűrőnek?

A fény hullámként terjed a tér minden irányába. Amikor  a fény egy csillogó felületről verődik vissza(vízfelület, hó, üveg, vizes úttest), polarizálttá válik és a fény csak a függőleges és vízszintes síkban fog mozogni. Az emberi szem számára a függőlegesen terjedő fénysugarak a hasznosak. A polarizációs szűrős napszemüvegek segítségével élesebben látunk, míg  a nem hasznos, vízszintesen érkező fénysugarak vakítanak. A polarizációs szűrő épp ezt a negatív hatást szűri ki. A polarizációs filterrel ellátott szemüvegek ugyanis csak a pozitív, függőlegesen terjedő fénysugarakat engedik át, a vízszintesen terjedőket pedig elnyelik.

SlovakiaHungary